Film / seriál

DiCapriových 90 životů

Leonardo DiCaprio
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Nezabili ho indiáni, medvěd, mráz, hlad ani vrah jeho syna. Ve velkolepém akčním thrilleru Revenant Zmrtvýchvstání vzdoruje zálesák Hugh Glass na divokém Západě smrti, kam se jen podívá.

Studnice historek z éry dobývání americké divočiny je nepřeberná. Režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritua (Birdman, Amores perros) zaujal příběh jistého Hugha Glasse, který se před dvěma sty lety živil jako trapper na území dnešní Jižní Dakoty a dokázal překonat neuvěřitelné nástrahy osudu. Iñárritu si původní historku notně přibarvil a na jejím základě natočil příběh zrady a pomsty, jenž se pohybuje na pomezí westernu, psychologického dramatu a přírodopisného dokumentu.

Glass v podání Leonarda DiCapria žije na hranici: je sice běloch, ale žil i s indiány a teď pořádně nepatří ani mezi domorodce, ani kolonizátory. Zkušený zálesák spolu se svým synem – míšencem – někdy kolem roku 1823 pomáhá vést výpravu bílých lovců kožešin na západ od řeky Missouri. Poté, co skupinu zdecimuje útok rudokožců, Glass zavelí zanechat cenné kůže na místě a ustoupit na základnu, což se nelíbí chamtivému lovci Fitzgeraldovi. Když Glasse potrhá medvědice a Fitzgerald ho dostane na starosti, pohřbí děsivě zraněného muže zaživa. Glass však dokáže nejen přežít, ale dokonce vyrazí na cestu pomsty.

I kvůli martyriu, jakým si musel při natáčení projít, je postava „nesmrtelného“ trappera DiCaprivým životním výkonem: herec se rve s lidmi i medvědem (byť digitálním), padá ze skal, brodí se řekami, stráví noc v útrobách vyvrhnutého koně, to vše v lůně nádherné nedotčené přírody. Druhým hlavním hrdinou filmu je proto kameraman Emmanuel Lubezki, který všechnu tu krásu divočiny dokázal zachytit pomocí dlouhých záběrů, natočených jen za pomoci přirozeného světla.

V Revenantovi se nikam nepospíchá: přírodě i osudu je lidské pinožení k smíchu a stejně si nakonec vezmou, co jim patří. Iñárritu, Lubezki a DiCaprio vytvořili dílo, které k přesahu a transcendenci dospívá přes krev, pot, slzy a odhodlání, na straně hrdinů před kamerou i za ní.

Revenant se do dějin zapíše zejména jako film, za nějž Leonardo DiCaprio konečně získal Oscara. Předtím byl nominovaný za výkony ve filmech Co žere Gilberta Grapea, Letec, Krvavý diamant a Vlk z Wall Street. Na to, že herec vytouženou zlatou sošku konečně vybojuje, vypisovaly sázkové kanceláře extrémně nízké kurzy a oscarová akademie by mu ji možná „přiklepla“ prostě už jen za zásluhy. DiCaprio si ji nicméně fyzicky náročným výkonem, při kterém téměř nesleze z plátna, zasloužil víc než bohatě.

Oscarová nadílka byla pro Revenant historicky zajímavá i jinak. Alejandro González Iñárritu se díky snímku stal teprve třetím člověkem, který získal Oscary za režii dva roky po sobě (předtím bodoval s tragikomedií Birdman). A kameraman Emmanuel Lubezki je nyní jediným filmařem na světě, jenž má tři Oscary za kameru. Navíc patří mezi pouhé tři lidi, kteří na Oscarech bodovali tři roky po sobě v té samé kategorii: sošky sklidil za podíl na Gravitaci a Birdmanovi.

DiCaprio se rozhodl udělat pro získání Oscara opravdu všechno: dokonce pozřel flák syrových bizoních jater, i když je vegetarián. Naučil se také střílet z muškety, rozdělávat oheň bez sirek, mluvit dvěma indiánskými jazyky či léčit zranění domorodými metodami. To vše jako bonus k už tak vyčerpávajícímu natáčení. Jen jedinkrát se odvážil režiséru Iñárrituovi naznačit, že by byl čas přerušit práci – to když zavládly takové mrazy, až přestávala fungovat kamera.

Největší komplikaci však způsobil fakt, že filmařům na severu USA roztál sníh. Velký bojovník za ekologii DiCaprio to přičítal globálním změnám klimatu, čímž způsobil veselí místních obyvatel: za oteplení mohl v oblasti běžný vlahý vítr zvaný chinook, kterému indiáni přezdívali „sněhožrout“. Štáb se musel narychlo přesunout přes půl zeměkoule do jižní Argentiny, čímž značně zatížil životní prostředí. DiCaprio se za to omlouvá v dokumentu Je s námi konec?, který koprodukoval a v němž vystupuje.

Výpravná podívaná ukazuje život v americké divočině jako syrový boj s hladem, nevyzpytatelnými živly a nepřáteli na všech stranách. Zápas hlavního hrdiny bere dech stejně jako záběry úchvatné přírody.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Revenant Zmrtvýchvstání

Film / seriál
Hodnocení FDB 80,6 %
Foto HBO

Režie Alejandro González Iñárritu

Scénář Mark L. Smith, Alejandro González Iñárritu

Obsazení Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter, Paul Anderson, Lukas Haas, Brendan Fletcher

Délka 151 min.

HBO středa 21. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC