Film / seriál

Coco Chanel: Krásky Francie

Audrey Tautou
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na skylink Live TV Sledovat

Audrey Tautou je jednou z nejvýraznějších francouzských hereček současnosti. A to je co říct, protože silných ženských postav francouzské kinematografii nikdy nechybělo.

Podle režiséra Jeana-Luca Godarda stačí mít k natočení dobrého filmu silnou ženskou představitelku. Jako Francouz ví, o čem mluví. Vždyť ze země galského kohouta pocházejí některé z největších ženských hvězd stříbrného plátna. 
 
Dnes už si jen filmoví fajnšmekři vzpomenou na meziválečné idoly, jakým byla Mireille Balin. Šedesátým letům samozřejmě vládla božská Brigitte Bardot, ovšem ani o generaci mladší divy jako Isabelle Adjani, Fanny Ardent, Juliette Binoche, Catharine Deneuve či Isabelle Huppert se ve světě neztratily, byť co do komerčního úspěchu francouzská kinematografie už dávno nekonkuruje Hollywoodu. 
 
V posledních desetiletích se však k nepoznání proměnil i charakter hrdinky francouzských filmů. Ze zářivé sexbomby se posunuly k dramatičtějším rolím, které nejsou jen ozdobou, ale středobodem děje. Typické jsou filmy Luca Bessona jako Nikita či Pátý element, ale také Amélie z Montmartru. Na výsluní dnes vystupují charismatické herečky jako Charlotte Gainsbourgh, Sophie Marceau či Audrey Tautou. 
 
Osmatřicetiletá Tautou je divákům nejznámější jako plachá Amélie, která si hledá místo ve světě. Film z roku 2001, který získal čtyři pařížské Césary a byl pětkrát nominován na Oscara, pro Audrey Tautou znamenal mezinárodní průlom. Její kariéra však začala už v sedmnácti, když byla objevena pro modeling. Již o rok později stála poprvé před kamerou a role v komedii Venuše, salon krásy (1999) jí rovnou vynesla Césara za nejslibnější herecký talent. 
 
Tautou se nakonec podařilo vykročit ze stínu Amélie, kvůli které jí po dlouhou dobu nabízeli jen role podivínských mladých žen. Účinkovala ve významných evropských produkcích jako Špína Londýna, Coco Chanel či Příliš dlouhé zásnuby, ale i po boku Toma Hankse v hollywoodském blockbusteru Šifra mistra Leonarda, filmovém hitu roku 2006. Díky úspěchu na stříbrném plátně navázala i na kariéru modelky, když se propůjčila kampaním značek jako L‘Oreal či Chanel. Jako tvář slavného parfému Chanel No. 5 vystřídala Nicole Kidman.
 
Nenechte si ujít vynikající francouzsko-belgický biografický film s Audrey Tautou v hlavní roli.

Coco Chanel

Film / seriál
Hodnocení FDB 73.1 %
Foto Profimedia.cz

Režie Anne Fontaine

Obsazení Audrey Tautou, Benoit Poelvoorde, Alessandro Nivola, Marie Gillain, Emmanuelle Devos, Régis Royer, Etienne Bartholomeus

Délka 111 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC