Film / seriál

Bylo nás pět

Bylo nás pět
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Člověk stínům minulosti nikdy neuteče. Dávné události sice může zahrabat hluboko do své mysli, ale ony si vždycky najdou cestu ven na světlo.

Marka, Dannyho, Sladea a Pru spojuje kromě přátelství i hrůzostrašná událost, která se stala jednoho dne v roce 1995. Tehdy si parta hrála v parku, a když se vraceli domů, zjistili, že jim chybí pětiletý Jesse, bratr Marka. Po chlapečkovi se ihned začalo pátrat, od osudného dne se ale nepodařilo najít žádné stopy, i když sériový vrah Jakob Marosi, jenž byl obžalován z vražd pěti dětí, tvrdil, že má jeho smrt na svědomí. Nejbližší rodina i přátelé ztratili veškeré naděje, že by Jesse našli živého. Dvacet let po zmizení pracuje Danny Kenwood jako detektiv u westbridgeské policie a na jednom místě činu nachází prostitutku Annu Green, která byla brutálně napadena kladivem. Technici naštěstí objeví DNA, z laboratoře ale přijdou pro Dannyho šokující výsledky – DNA patří Jessovi.

Za námětem britského kriminálního dramatu Pátý stojí jeden z největších mistrů thrilleru, americký spisovatel Harlan Coben, jenž se proslavil sérií detektivních knih s hrdinou Myronem Bolitarem, a jeho román Nikomu ani slovo byl v roce 2007 zfilmován. Je to jeho první původní scénář pro televizní seriál, proto mu s ním pomohl zkušenější Daniel Brocklehurst (seriály Shameless, Exil, The Driver). Režie se ujal Brit Mark Tonderai, který stojí za snímky Umlčení a Dům na konci ulice. Z představitelů hlavních rolí nikdo nevyčnívá, jen protřelí seriáloví fanoušci poznají Toma Cullena z Panství Downton. Absence známých tváří ale seriálu neškodí, spíše naopak, herecké obsazení se zkrátka povedlo. Osvěžující je i fakt, že se děj odehrává jinde než v Londýně, nicméně Westbridge ve skutečnosti neexistuje, fiktivní město si „zahrál“ Liverpool, Wirral a Runcorn.

Čtveřice přátel je po Dannyho objevu nucena znovu otevřít temnou kapitolu ze své minulosti. Mark, nyní právník, doktorka Pru a Slade, který vede ubytovnu pro bezdomovce, znovu uhodí na ve vězení si odpykávající trest Marosiho, ten se ale pořád drží původní verze. Všichni čtyři se snaží vymotat ze spletité pavučiny trápení a problémů a přitom doufají, že Jesseho najdou živého a zdravého. Přítomnost se v jednotlivých dílech prolíná s minulostí a flashbacky jsou krásně vizuálně a nenásilně zapracovány do příběhu.

Musíme vás předem varovat, desetidílná minisérie vás chytne a nepustí. Cobenův rukopis je patrný v každém díle, ani po polovině seriálu ale divák není o nic moudřejší, než byl na začátku. Do poslední chvíle nepřijdete na to, co se vlastně stalo, už tak zajímavá hlavní zápletka totiž není jediná, na příběh o zmizení se začnou nabalovat další a stačí chvilka nepozornosti a můžou vám uniknout důležité detaily! Zaměřte se proto pozorně na postavy a pečlivě sledujte děj. Kriminální thriller Pátý vám zkrátka nedá vydechnout a způsobuje závislost! Dobrou zprávou proto je, že se už chystá pokračování, zatím se však podařilo odhalit jen název – Čtvrtý.

Pátý

Film / seriál
Hodnocení FDB -- % Hodnocení redakce
Foto Red Production Company

Režie Mark Tonderai

Scénář Harlan Coben, Daniel Brocklehurst

Obsazení Tom Cullen, Hannah Arterton, O.T. Fagbenle, Vauxhall Jermaine, Syrus Lowe, Dragan Mićanović, Sam Swann

Délka 10×44 min. min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC