Film / seriál

Brooklyn za výlohou

Harvey Keitel

Film s názvem Vztek je vlastně volným pokračování kultovního Smoke (1995), opět s Harveym Keitelem v hlavní roli. Natáčel se pouhých šest dní a je to na něm trošičku znát, ale upřímnost, uvolněnost a chytré dialogy vás rozhodně chytnou a budete se výborně bavit.

Nejde o to, aby vše bylo dokonalé a v tom je kouzlo tohoto filmu. Děj začíná docela napínavě – Mira Sorvino hraje ženu, které zlodějíček ukradne peněženku přímo v obchodě u Auggiho (Harvey Keitel). Tomu se podaří malého mizeru chytit a v podstatě za ucho ho dotáhne zpět. Jenže milá dáma se nad chlapcem rozněžní a odmítá ho obvinit z krádeže, což se Auggimu nelíbí, viděl už tolik krádeží a trvá na zavolání policie. Jenže co muž nadělá se ženou, když se pro jednou nějak rozhodne a ještě se u toho začne svlékat…

Kdyby film pokračoval v tomto duchu jako jakýsi kaleidoskop života z perspektivy malého obchůdku s doutníky a ulice, fungovalo by vše na jedničku. Jenže bohužel, některé z dalších scén sází na hvězdné hosty, kteří patří spíš do Saturday Night Live, navíc na konci vše vyvrcholí velkým tanečním číslem. Objeví se zde sice Roseanne nebo Madonna a další velká jména, ale po pravdě, zrovna oni ze Vzteku hit nedělají.

Tím pravým ořechovým, co dává filmu šťávu, je kouzlo improvizace, což neovládá zdaleka každý herec. Trik je totiž v tom nebýt úchvatný a zábavný za každou cenu, ale vypadat uvolněně – stát se postavou a žít v ní a s ní v jejím prostoru i čase. Přesně tohle umí Harvey Keitel. Občas se na plátně nic neděje, jen tam stojí a kouří, no a co, trocha ticha nikoho nezabije i zkušený herec může být někdy zmatený. Jenže ne všichni působí tak ležérně, naopak z nich snaha být vtipní a zaujmout doslova stříká do všech stran, takže se dojem sehraného orchestru dost kazí. Ale budiž, i mistr tesař se může utnout.

Celý film vlastně vypráví o mezilidských vztazích, o sousedech, kteří se potkávají v malém obchůdku a když zjistí, že by měl být zavřený a místo něj by vznikla vegetariánská restaurace, je oheň na střeše. Celou dobu všichni totiž dokazují, že tento obchod je cennou součástí sousedství, že jen díky němu se zde potkávají tak různorodí lidé a mají k sobě blízko. Bez tohoto místa zmizí z jejich ulice život.

Newyorský Brooklyn je jednoduše kouzelné místo, zvláště když se začne vzpomínat na slavné Brooklyn Dodgers. Vzpomínky rozšířené o flashbacky, dokonce „návštěva“ baseballisty Jackie Robinsona vás dostanou. Nakonec musíme přiznat, že Vztek je skvělý film, zábavný a inteligentní. Pokud jste fanoušky Smoke, určitě se podívejte i na tento kousek, který svého předchůdce sice nepřerostl, ale směle mu šlape na paty.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Vztek

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,5 %
Foto Cinemax

Režie Wayne Wang, Harvey Wang

Scénář Adam Holender

Obsazení Harvey Keitel, Roseanne, Michael J. Fox, Lily Tomlin, Mel Gorham, Jared Harris, Giancarlo Esposito

Délka 90 min.

čtvrtek 29. 12.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC