Film / seriál

Boj s větrnými mlýny

Muž jménem La Mancha
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Jsou to už čtyři stovky let, co zemřel španělský spisovatel Miguel de Cervantes y Saavedra, ale jeho rytíř don Quijote je nesmrtelný. Ze stránek románu se probojoval na divadelní prkna i do filmu. Jak se zdá, boj s větrnými mlýny zase tak marný není…

Muž jménem La Mancha ‒ název filmu jasně říká, s kým budeme mít tu čest, s jedním z nejvysmívanějších, ale zároveň nejslavnějších rytířů. Samozřejmě nepřijdete ani o jeho nejvěrnějšího, trochu nabroušeného sluhu Sanchu, krásnou Dulcineu a také věrnou klisnu Rocinantu. Obrysy Cervantesova příběhu zůstávají zachovány, ale jsou rozšířeny ještě o jednu rovinu, o jeho samotného. Nejdříve je totiž zatčen autor her zesměšňujících církev, Cervantes, ve vězení se z něj pak stává Alonso Quijano a nakonec sehraje spoluvězňům divadelní kus, v němž se stane Quijotem. S tímto mixem altereg začali nejdříve na Broadwayi, kde vznikl velmi úspěšný muzikál, který se na začátku 70. let rozhodly v Hollywoodu přetavit do filmu.

Režisér Arthur Hiller měl vyloženě „čuch“ na herce. Quijota si zahrál Peter O'Toole, který se pro velké literární postavy snad narodil. V jeho podání je tento stárnoucí dramatik/rytíř přesně tím romantickým bláznem, který skáče do všeho rovnýma nohama a svět je jedno velké bojiště, na němž stojí za to bít se o každé zrnko prachu.

Vysoký, hubený herec vůbec nepůsobí vyžile, naopak udivuje svou neuvěřitelnou energií ‒ přesně tak si svého Quijota představoval určitě i Cervantes. A James Coco coby ironický Sancho je také vynikající. Tento herecký koncert maličko zadrhává, jakmile se na plátně objeví Sophia Loren. Což o to, když se rozdávaly půvaby, dostala vrchovatě, ale pěveckého talentu už tolik nepobrala, takže to drhnutí je doslovné. Mužské oko však jistě potěší a tudíž jí bude odpuštěno.

Tento film je možná neprávem opomíjen. Nepatří k vrcholným muzikálovým adaptacím (takové Zpívání v dešti rozhodně nepřekoná), ale obrazově a hudebně se nemá za co stydět. I přes některé slabší pěvecké výkony jde o koncert plný fantazie, skvěle načasovaných prostřihů a mísení několika rovin, které dohromady vytváří neuvěřitelný svět s nádechem klasických hollywoodských trháků z 50. let.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Muž jménem La Mancha

Film / seriál
Hodnocení FDB 90 %
Foto AMC

Režie Arthur Hiller

Scénář Dale Wasserman

Obsazení Peter O'Toole, Sophia Loren, James Coco, Harry Andrews, John Castle, Brian Blessed, Ian Richardson

Délka 132 min.

AMC neděle 31. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC