Film / seriál

Bohové Egypta

Plakát filmu

Vysokorozpočtová fantasy pohádka z dob starověkého Egypta přibližuje divákům příběh o neobyčejném přátelství boha a smrtelníka, kteří se spojili v boji proti zlu.

Režisér Alex Proyas se proslavil hlavně prokletým filmem Vrána, při jehož natáčení došlo k několika tragickým událostem, včetně smrti hlavního představitele Brandona Lee. Mezi jeho další známé filmy patří například i dystopie Já, robot nebo aktuální Bohové Egypta.

Do této fantasy pohádky pro dospělé obsadil známého herce Gerarda Butlera, který ztvárnil nemilosrdného boha temnoty Seta. Ten obsazuje trůn egyptského vládce a dříve mírumilovné a prosperující impérium se kvůli němu ocitá ve válce a strachu. Najde se však skupina povstalců, kteří se rozhodnou Setově krutovládě vzdorovat. Uprostřed nepokojů tak spolu uzavírají spojenectví dva muži, jejichž spojení vlastně vůbec nedává smysl. Zloděj Bek a mocný bůh Horus. V boji proti Setovi a jeho armádě se tak ocitnou i v podsvětí. Oba musí absolvovat několik zkoušek odvahy a čelit příšerám a monstrům, se kterými se Bek do té doby nikdy nesetkal.

V dalších rolích výpravného filmu se objevují například Brenton Thwaites nebo Nikolaj Coster-Waldau. Druhého jmenovaného herce původem z Dánska fanoušci fantasy dobře znají například ze seriálu Hra o trůny. Kvůli roli boha Hora musel Waldau zhubnout, aby měl na těle pouze sedm procent tělesného tuku.  Jeho kolega Gerard Butler zase kvůli roli podstoupil stejně náročný fyzický trénink, jako před lety kvůli postavě Leonida ve snímku 300: Bitva u Thermopyl. Film se odehrává v poušti na Sahaře, ta ale štábu připadala pro práci moc nebezpečná, a tak se natáčelo v poušti v Austrálii. A když jsme u štábu – herecké a pomocné obsazení Bohů Egypta je téměř totožné s o rok starším filmovým trhákem Šílený Max: Zběsilá jízda – asi 200 lidí, ať už šlo o kaskadéry, herce nebo třeba asistenta režie, se podílelo shodně na obou filmech.

Zajímavostí je, že titulní píseň k filmu nazpívala slovenská zpěvačka Celeste Buckingham, která je českému i slovenskému publiku známá od dob své účasti v soutěži SuperStar. Po premiéře filmu se ozvaly hlasy nespokojených diváků – rozčilovali se, že starověké Egypťany ve filmu ztvárňují skoro samí bílí herci a ve filmu odehrávajícím se v Egyptě nehraje ani jeden rodilý Egypťan. S podobnou kritikou se setkali také tvůrci snímku Exodus: Bohové a králové. Studio i režisér se poté za tuto „chybu“ omluvili. Po této vlně kritiky se tvůrci rozhodli pro zvláštní krok – jednoho z původně bílých pouštních hadů obarvili digitálně na černo. Hrozilo, že se tato oprava před premiérou nestihne a ta se bude muset odložit, nakonec se vše zvládlo včas.

Zbývá ještě dodat, že příběh filmu je založen na egyptském mýtu s názvem Nepřátelství Hora a Seta.

Filmy s tématem Egypt

Mumie

Dobrodružství egyptologa Ricka, jeho krásné kolegyně Evelyn a jejího bratra Johnatana je dnes už v podstatě klasika. Tato variace na příběhy Indiana Jonese, která se vlastně vůbec nebere vážně, je velkovýpravnou zábavnou podívanou, jež naplňuje slovo blockbuster v tom nejlepším slova smyslu. Egyptské reálie celému příběhu dodávají na mystičnosti, komediální talent Brendona Frasera zase na vtipu. Postava Evelyn byla první velká role herečky Rachel Weisz, která ji katapultovala mezi hollywoodské hvězdy. 

Kleopatra

Podle mnoha filmových fanoušků je Kleopatra nejvelkolepějším historickým filmem všech dob. Ohromná výprava, davové scény, omračující kostýmy hlavních představitelů a tříhodinová stopáž to jen potvrzují. Hvězdou je samozřejmě představitelka titulní role, Elizabeth Taylor, která byla s touto  rolí spjata až do své smrti. Za zmínku stojí i to, že Taylor se během natáčení dala dohromady s Richardem Burtonem, který ve filmu ztvárňuje Kleopatřina milence Marca Antonia.

Hvězdná brána

Režisér Roland Emmerich je známý svým megalomanstvím a jeho filmy tuto vlastnost beze zbytku naplňují – namátkou Den nezávislosti, Godzilla, 2012, 10 000 př. n. l. a také scifi příběh propojený se starým Egyptem – Hvězdná brána. Skupina egyptologů zjišťuje, že znaky na starověké bráně jsou ve skutečnosti spojení s vesmírnou inteligencí. Dnes již kultovní film, ze kterého vychází i stejnojmenný seriál, si hraje s populární myšlenkou, že starověké kultury byly ve spojení s mimozemskou civilizací.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Bohové Egypta

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,6 %
Foto JOJ Cinema

Režie Alex Proyas

Obsazení Gerard Butler, Rufus Sewell, Nikolaj Coster-Waldau, Chadwick Boseman, Brenton Thwaites, Geoffrey Rush, Abbey Lee

Délka 127 min.

úterý 29. 11.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC