Film / seriál

Bláznivý život s tátou

Mark Ruffalo s rodinou v autě

Příběh podle skutečných událostí vypráví o otci dvou dětí, který je sice starostlivý a milující, ale kvůli své nemoci také relativně nepoužitelný. Jak to dopadne, když se o dvě dcery musí najednou starat skoro sám?

Cameron je atraktivní chlap, který rád tvoří, vaří, zahradničí a vymýšlí program pro své dvě malé dcerky. Zdá se vám jako ideální muž? Ne tak docela – trpí totiž maniodepresí. Kvůli této nemoci není schopen svou rodinu zajistit a normálně fungovat. S řešením přijde jeho žena Maggie – má možnost odjet na 18 měsíců do New Yorku, kde může absolvovat manažerský kurz, a zajistit si tak dobře placenou práci, ale Cameron by se mezitím musel postarat o domácnost a děti. Zoufalý muž na tohle řešení přistoupí, a tak začne nejbláznivější rok a půl jeho života.  
Mark Ruffalo (Podfukáři, Spotlight) byl za roli nemocného Cama nominován na Zlatý Glóbus a ukazuje, že komediální dramata jsou jeho silnou stránkou. Maggie ztvárnila Zoe Saldana, exoticky vyhlížející kráska, kterou jsme letos viděli jako důstojnici Uhuru ve Star Treku: Do neznáma. Společně rozehrávají manželskou etudu, v níž hlavní roli hraje nevyléčitelná porucha, za kterou sice nikdo nemůže, ale trpí kvůli ní všichni. Někdy je Camovo chování úsměvné jako v případě jeho přehnaného přátelství se všemi ze sousedství nebo chaotického bytu plného nedokončených projektů. Nicméně jindy už to taková legrace není – třeba když se uprostřed noci sebere a prostě odejde a malé holčičky zůstanou v bytě samy. Mimochodem jejich představitelky Ashley Aufderheide a Imogene Wolodarsky jsou také velmi podstatnými články rodinného puzzle – na jednu stranu hrají pěkně rozpustilé dívenky, co dokážou rodiče pořádně rozčílit, ale zároveň ve chvíli, kdy jde do tuhého a ony se musí starat o tátu spíš než on o ně, dokážou zvážnět a i díky nim nedojde k žádné tragédii.
Za scénářem i režií stojí Maya Forbes a děj vychází z jejích vzpomínek – předlohou ústředního páru byli její vlastní rodiče. I proto je film zasazen do konce sedmdesátých let. Samotnou režisérku ve filmu ztvárnila její dvanáctiletá dcera Imogene. „Moje dcery mého tatínka a svého dědečka nikdy nepoznaly. Vyprávěla jsem jim o něm před spaním a teprve pak si uvědomila, jaká s ním vlastně byla legrace,“ popisuje Forbes, proč začala psát scénář. S tím jí nakonec pomáhala její maminka.
Celá rodina režisérky je dost zajímavá ‒ matka Peggy (filmová Maggie) se stala první Afroameričankou, která ve Spojených státech založila firmu zaobírající se investičním managementem. Sestra China Forbes se proslavila jako zpěvačka a textařka a dnes ve svých šestačtyřiceti letech působí jako frontmanka kapely Pink Martini. A hlava rodiny Donald Cameron, potomek francouzských a skotských imigrantů, se zase dokázal vypořádat s handicapem v podobě zákeřné maniodeprese. Kvůli své nemoci bohužel zemřel předčasně ‒ v necelých 60 letech.
Ruffalo Cama ztvárnil věrohodně ‒ dokonce i Peggy Forbes potvrdila, že ji jeho výkon příjemně překvapil, i když se zpočátku trochu bála. Také sám herec přiznal, že pro něj byla výzva zahrát někoho, kdo doopravdy žil. „Dostal jsem desetiminutové video Cama při snídani s rodinou a to byl základ pro moji postavu,“ vysvětlil Ruffalo způsob, jak se snažil Cameronovu osobnost nasát.
Jedním z hlavních poselství snímku je ukázat potřebu mluvit o tomto citlivém tématu a být lidem trpícím maniodepresí oporou. Svět na houpačce je sice drama se vším všudy, ale naštěstí se nebere až tak vážně a nabízí i odlehčené momenty, u kterých se zasmějete. Také ukazuje, že věci zkrátka nejsou černobílé – Cam je sice skvělý a milující táta, ale i když pomineme jeho nemoc, k dokonalosti má stále daleko. Stejně jako je vlastně dost diskutabilní, jestli je správné nechat malé děti v péči maniodepresivního člověka, jako to udělala Maggie. Velkou výhodou snímku je také nepředvídatelnost děje – přece jen je to skutečný příběh, ve kterém šablony a klišé nemají místo.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Svět na houpačce

Film / seriál
Hodnocení FDB 85 %
Foto Cinemax

Režie Maya Forbes

Scénář Maya Forbes

Obsazení Mark Ruffalo, Zoe Saldana, Imogene Wolodarsky, Ashley Aufderheide, Beth Dixon, Keir Dullea, Georgia Lyman

Délka 90 min.

Cinemax úterý 27. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC