Film / seriál

Báječný Mike: Jak se sympaťák od vedle stal hvězdou

Báječný Mike
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Channing Tatum není nadarmo idolem žen a vzorem mužů: je úspěšný a má svaly i mozek. Jeho cesta do Hollywoodu ale byla klikatá.

Tatum se nenarodil do zrovna privilegovaného prostředí. S rodiči, zaměstnankyní aerolinek a stavebním dělníkem, vyrůstal v mississippském zapadákově. Odmalička však sportoval, hrál americký i „náš“ fotbal, věnoval se atletice a bojovým sportům. Ne, že by se špatně učil, ale jak říká: „Na střední mě příliš rozptylovalo opačné pohlaví.“ Zkoušku z dospělosti nakonec nějak složil a získal sportovní stipendium na provinční vysoké škole. Na hřišti sice v barvách univerzity zářil, na přednáškách ale méně a byl po pár semestrech vyhozen. Vrátil se k rodičům a protloukal se jako dělník na stavbách nebo barman.

Divoké mládí

Další epizodu jeho života věrně popisuje film Báječný Mike (v kinodistribuci s titulem Bez kalhot) Stevena Soderbergha. S námětem za režisérem přišel sám Tatum, tehdy ještě nepříliš známý herec vedlejších rolí. Zhostil se jedné z hlavních úloh, striptéra Mikea, který do nočního klubu přivede mladého pokrývače v podání Alexe Pettyfera a vychová z něj prvotřídního striptéra. Tatum se podílel na choreografii jednotlivých tanečních scén a jedno číslo na kameru dokonce zaimprovizoval.
Po několikaměsíční kariéře ve strip klubu odešel jen osmnáctiletý Tatum do Miami, kde začal hrát ve videoklipech a přivydělávat si jako model. Postupně se vypracoval a nakonec fotil i pro značky jako Abercrombie & Fitch, Dolce & Gabbana nebo Emporio Armani. „Dostal jsem možnost, vyzkoušet si různé věci a poznat, že miluji umění a herectví,“ říká o tomto období herec, který právě postupuje mezi první hollywoodskou ligu. První významnější snímek, ve kterém byl v roce 2009 obsazen, se odehrával ve světě akčních hraček G. I. Joe. Tatum roli původně odmítl z obavy, že půjde o glorifikaci války, a přesvědčil ho až pohled do scénáře. A kdo ví, možná jej přesvědčila i okolnost, že se G. I. Joe natáčel v Praze.
Kariérní průlom však Tatumovi přinesl až celosvětový úspěch Báječného Mikea, kde si zahrál i po boku později oscarového Matthewa McConaughey, který se ve filmu mimochodem také svlékne a zatančí. Snímek za 7 milionů vydělal téměř 170 milionů dolarů a Tatumovi od časopisu People vynesl titul nejvíce sexy muže planety.

Zůstat nad věcí

Další zajímavé role na sebe nenechaly dlouho čekat – po boku Bruce Willise a Dwayne Johnsona se objevil v pokračování hračkářské střílečky G. I. Joe 2: Odveta, v thrilleru Útok na Bílý dům ztvárnil hlavního klaďase, který zachrání Ameriku. Pod taktovkou Stevena Soderbergha si zahrál v působivém dramatu Vedlejší účinky, s bratry Wachowskými právě točí akční sci-fi Jupiter vychází a připravuje se na roli v dalším díle filmové série X-men. Tatum přitom klade velký důraz na svoji hereckou nezávislost. „Vlastně nechci hrát ve filmech, které sám neprodukuji. Pokud nejde o režiséry, se kterými chci skutečně pracovat, potřebuji mít v tvůrčím procesu svoje slovo.“ S několika společníky včetně svojí ženy založil hned dvě produkční společnosti, které se podílí například i na dokumentárních filmech s tématikou rwandské genocidy.
Fanynky svalnatého sympaťáka tedy mají smůlu. Od roku 2009 je šťastně ženat s herečkou Jennou Dewan, se kterou vychovává roční dceru Everly. Ovšem ani v ráji úspěšných a krásných nesvítí pořád slunečno: Channing Tatum nedávno přiznal vážné problémy s alkoholem. Pokud se mu je podaří ustát, může v branži brzy patřit mezi úplnou špičku.

Báječný Mike

Film / seriál
Hodnocení FDB 67.2 %
Foto Profimedia.cz

Režie Steven Soderbergh

Scénář Reid Carolin

Obsazení Channing Tatum, Matthew Bomer, Matthew McConaughey, Adam Rodriguez, Joe Manganiello, Wendi McLendon-Covey, Olivia Munn

Délka 111 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC