Film / seriál

Arnold říkal, že se vrátí!

Arnold se vrátil
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Je zpátky. Je šedivý a starý. Ale neztratil nic ze svých robotích kvalit. Naopak, ještě vybrousil svůj pověstný smysl pro humor.

Hláška „Já se vrátím!“, kterou poprvé pronesl před více než třiceti lety ve filmu Terminátor, je s kariérou herce Arnolda Schwarzeneggera neodmyslitelně spojená. A rakouský rodák si s ní sebeironicky pohrává i v nejnovějším díle série o robotických zabijácích z budoucnosti. Ve filmu Terminator Genisys se do role androida T-800 vrátil naplno po pauze, kdy „čtyřku“ Terminator Salvation vypustil kvůli svým tehdejším povinnostem guvernéra Kalifornie. Ale i tak se mu v té době přezdívalo „guvernátor“; tak moc je role Terminátora pro Schwarzeneggerovu kariéru důležitá.

„Já se vrátím!“ Arnoldova postava ve filmu Terminator Genisys výrok pronese ve chvíli, kdy skočí z vrtulníku, aby zničil rotor jiné helikoptéry. Terminátoří série se dávno zacyklila a popkulturně odkazuje sama na sebe. Vracení se je s ní spjaté: nyní už pětidílná série stojí na cestování v čase. Z budoucnosti putují zpátky postavy, které chtějí buď zabít, nebo ochránit Sarah Connor, matku Johna Connora, pozdějšího vůdce odporu lidstva proti nadvládě strojů.

Napopáté už je to trochu komplikované: cestuje se mezi roky 1984, 2017 a vzdálenější budoucností, odkazuje se na první díl série, citovány jsou hlášky i celé scény. Ale časoprostorové paradoxy lze snadno nechat stranou a nad dějem není třeba příliš přemýšlet. Terminator Genisys je plnokrevná akční podívaná, která nabízí všechno, díky čemu se tahle sága stala slavnou. Prošedivělý Schwarzenegger náležitě hláškuje, padouch v podání Jasona Clarkea je dostatečně odporný, pokračuje se v emancipační linii původního filmu, ve kterém se hrdinka dokáže dost dobře postarat sama o sebe i o budoucnost lidstva.

A tak stačí sledovat jednotlivé momenty. Prostředí Los Angeles tentokrát nahradily ulice San Franciska, takže se povinná autohonička koná mimo jiné na slavném mostu Golden Gate. Střílení do bytostí z ultramoderních slitin ze staré dobré brokovnice? Nechybí. Silným tahounem zůstává motiv kluka, od kterého se čekají velké věci. Téma počítačového systému, který ovládne lidstvo, našlo novou tvář v narážkách na reklamní kampaně na produkty firmy Apple. Munice zůstává neomezená. A Arnold? Ten vydrží ještě na pět dalších dílů. Terminator Genisys je vynikající podívaná – a vyplatí se znát předchozí části.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Terminator Genisys

Film / seriál
Hodnocení FDB 72 %
Foto HBO

Režie Alan Taylor

Scénář Laeta Kalogridis a Patrick Lussier

Obsazení Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarke, Jai Courtney, Matt Smith, Aaron V. Williamson, Jason Clarke, Byeong-heon Lee

Délka 126 min.

HBO neděle 20. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC