Film / seriál

Americká cesta z města

Reese Witherspoon ve filmu Divočina
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Když máte všeho plné zuby a nic se nedaří, můžete sáhnout po láhvi vodky, zajít k psychiatrovi anebo to udělat jako hlavní hrdinku filmu Divočina.

Cheryl (Reese Witherspoon) je americká žena, která se rozhodne pokořit divočinu. Divák se s ní setkává uprostřed panenské přírody, kde unavená a špinavá sedí na skále a zouvá si botu. Její zkrvavené chodidlo je výsledkem extrémně náročného pochodu napříč Amerikou. Cheryl je totálně vyčerpaná a se silným sebezapřením si pomalu strhává z chodidla nehet. Tak nějak je divák vtažen do příběhu životem zkoušené ženy, která má pro svoji pouť velmi silný motiv. Režisér Jean-Marc Vallée ale neprozrazuje všechny trumfy najednou. Příběh vypráví pomocí tzv. flashbacků – pohledů do minulosti, které pomalu poodkrývají skutečné důvody, které vedly Cheryl k tomu, že se odhodlala k této nebezpečné cestě.

Když netrénovaná holka trekuje

Pozvolna se dopracováváme ke klíčovým momentům, které Cheryl k spontánnímu rozhodnutí vedly. Z útržků vzpomínek vytušíme, že Cheryl byla před tímto dobrodružstvím člověkem ryze městským, který s přírodou a trekováním neměl nic společného. Ba právě naopak – vidíme mladou dívku, která je otřesena smrtí své matky a těžce zvládá krach svého manželství. A jak už to tak bývá, první řešení, ke kterému Cheryl sáhne, patří k těm nejdestruktivnějším. Frustrovaná žena se utápí v alkoholu, nevyhýbá se sexu na jednu noc a podlehne i drogám.
A tady se začínají rýsovat kontury jejího impulzivního rozhodnutí. Jde o vyrovnání se sama se svými slabostmi a možná i o jistou formu sebemrskačství. Cheryl se proto jednoho dne rozhodne, že absolvuje jednu z nejtěžších vysokohorských tras na světě. Jde o PCT neboli Pacific Crest Trail – trasu hraničící pro netrénované jedince se sebevraždou. Amatérskou turistku čeká stěží představitelných 1170 kilometrů chůze, přičemž musí pokořit pouštní horko i horský chlad. Má před sebou totiž Mohavskou poušť, celý stát Kalifornii, posléze Oregon, a v případě úspěchu pak cíl ve státě Washington. Divák napjatě prožívá s Cheryl první dny jejího pochodu a soucítí s jejími neznalostmi. 

Co všechno se může stát

Vše začne tím, že si žena vybere extrémně objemný a těžký batoh, který by měl obsahovat vše nutné k přežití v poušti. Nepodaří se jí však zprovoznit příruční vařič, a tak je donucena konzumovat vše za studena. Po několika prvních dnech na pochodu a nocích ve stanu narazí zoufalá Cheryl na člověka. Osamocený farmář popojíždějící na traktoru po svých pozemcích se v první chvíli nejeví zrovna jako vzor dobrosrdečnosti a pohostinnosti. Nicméně svolí k tomu, že na něj může počkat v autě, než dokončí práci. Cheryl si uvědomuje, že je zcela bezbranná a vydána na milost či nemilost cizímu muži někde uprostřed liduprázdné pouště. Naštěstí se ukáže, že zdání klame. Farmář je laskavý chlapík, který Cheryl nabídne teplé jídlo, sprchu a čistou postel.
To je ale jen začátek strastiplné pouti, na níž Cheryl čeká mnoho překážek, nehod, setkání s chřestýšem či obrovským medvědem baribalem. „Byl to ten nejtěžší film, který jsem točila. Šlo o fyzické výzvy jako horolezectví či brodění ledovou řekou. Měla jsem ale i velký problém s emocionální stránkou,“ říká o své roli představitelka Cheryl (Reese Witherspoon). Pochvaluje si ale precizní spolupráci s režisérem, která je v případě tak náročného natáčení základním předpokladem úspěchu. „Jean-Marc Vallée je velký vizionář. Měl o filmu zcela jasnou představu, ještě než jsme začali natáčet. Věděl i jak bude znít soundtrack,“ tvrdí Witherspoon.
Jako předloha k filmu režisérovi posloužila kniha o dívce, která putuje přírodou do neznáma, neví, kam ji nohy zavedou, a jen doufá, že se stane takovou ženou, jakou by si přála její matka. „Je fascinující sledovat dívčinu pouť, ptát se, kam jde a proč někam jde. A zjišťovat, že se přestala definovat očima muže. Nemá byt, rodiče, práci, ale na konci své cesty nachází klid, smíření, spokojenost i zadostiučinění,“ říká režisér snímku Jean-Marc Vallée.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Divočina

Film / seriál
Hodnocení FDB 70,5 %
Foto HBO

Režie Jean-Marc Vallée

Scénář Nick Hornby

Obsazení Reese Witherspoon, Gaby Hoffmann, Laura Dern, Kevin Rankin, Ted Rooney

Délka 115 min.

HBO neděle 24. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC