Film / seriál

Adrenalinová jízda v Paříži

Plakát filmu Limit
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Rutinní směna v nemocnici se pro zdravotníka Sama změní v noční můru. Nejen, že musí utéct před zkušenými zabijáky, ale zároveň na něm závisí záchrana jeho těhotné manželky.

Samuel Pierret pracuje v pařížské Nemocnici sv. Vincenta a spolu se ženou Nadiou se těší na miminko, které má přijít na svět za pár týdnů. Poklidný život hlavního hrdiny však jednoho dne nabere nečekaný směr, když zachrání pacienta, jemuž neznámý návštěvník odpojil dýchací přístroje. Vzápětí je Samuel i s Nadiou doma přepaden a bezbranná žena unesena. Pak zazvoní telefon a útočníci dají ústřednímu protagonistovi na vybranou – buď jakýmikoliv prostředky dostane onoho pacienta z nemocnice, anebo zavraždí jeho manželku i s nenarozeným dítětem. Hlavní hrdina zjišťuje, že oním zraněným člověkem je Hugo Sartet, zloděj a kriminálník, a že se zapletl do nebezpečné hry, v níž hrají roli i zkorumpovaní policisté a pařížské podsvětí

Film natočil Fred Cavayé a pohrává si s podobným motivem jako v předchozím snímku Nevinná s Diane Kruger – s proměnou obyčejného člověka v akčního hrdinu vlivem zoufalých okolností. Do titulní role obsadil Gillese Lellouche, který si zahrál v desítkách evropských snímků, například v Milosrdných lžích s Marion Cotillard.

„Scénář jsem přečetl jedním dechem a hned mi bylo jasné, že roli Samuela chci. Je to sen každého herce – zahrát si kladného a odvážného hrdinu ve světě zkorumpovaných policistů a gangsterů,“ pochvaluje si spolupráci Lellouche. Sekunduje mu Gérard Lanvin známý třeba z krimi Veřejný nepřítel č. 1: Epilog, jež si naopak užíval roli gangstera: „Moje role nebyla velká, ale je vždycky zábavné hrát padoucha bez jakýchkoliv morálních zásad,“ dodal. Mezi záporáky vyniká také Roschdy Zem, jehož výrazná tvář se objevuje ve spoustě převážně francouzských filmů, za výkon ve Dnech slávy získal dokonce cenu na MFF v Cannes.

Limit je krimi thriller, který překvapí solidní zápletkou a rychle se odvíjejícím dějem. Díky kratší stopáži se určitě nestihnete nudit, protože po stručném úvodu se rozjede akce, jež končí až se závěrečnými titulky. „Je to adrenalinová jízda, která vám párkrát umožní si na pár minut vydechnout a pak zas nabere neskutečnou rychlost.

Málokterý thriller dokáže udržet svižné tempo a přitom se nezpronevěřit ději s promyšlenou zápletkou,“ napsaly o filmu noviny New York Times. Zároveň jej popsaly jako „nejlepší evropský kriminální thriller za poslední roky“. Sám režisér o snímku prohlásil: „Motiv obyčejného člověka, který se stává štvanou zvěří, není nic nového. Limit má ale sílu v tom, že se na obrazovce pořád něco děje a do toho dává děj smysl a není to žádná slátanina.“ Je fakt, že v tomto mu musíme dát za pravdu, divák nemá šanci se nudit. Většina evropské kinematografické tvorby s běžným rozpočtem se do amerických kin vůbec nedostane, Limit se však v zaoceánských kinosálech objevil a dokonce zaujal známého herce Marka Wahlberga. Ten se rozhodl produkovat remake.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Limit

Film / seriál
Hodnocení FDB 78,5 %
Foto Film+

Režie Fred Cavayé

Scénář Fred Cavayé, Guillaume Lemans

Obsazení Gilles Lellouche, Roschdy Zem, Gérard Lanvin, Elena Anaya, Claire Perot, Mireille Perrier, Moussa Maaskri

Délka 84 min.

Film+ úterý 5. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC