Film / seriál

10 pravidel jak sbalit holku: Deset, devět, osm, sedm… start!

10 pravidel jak sbalit holku
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Geniální student a zoufalý milovník Matouš Ruml se trápí láskou. V komedii Karla Janáka mu pomůže 10 pravidel filmového otce Miroslava Donutila.

Kdyby měli Snowboarďáci nebo Rafťáci během Ro(c)ku podvraťáků po ruce takového tatíka, jako je Miroslav Donutil v nové české teenagerovské komedii Karla Janáka, mohli by si ušetřit hromadu trapných zádrhelů a vymetat štěrbiny v cukuletu. Donutil totiž hraje úspěšného vydavatele knižních „manuálů“, které radí, jak nedostupnou vytouženou nalákat do náruče. 10 pravidel jak sbalit holku ale není pro něj. Postiženým je jeho vlastní syn. Typický mladý mimoň Marek je studentem astrofyziky, potrpí si na hvězdy i horoskopy a žije ve vlastním vesmíru. Dokud ho beznadějně neočaruje půvabná kráska s francouzským původem, slovenským přízvukem a všemi dalšími neodolatelnými vnady.  

Osudová desítka

Režisér Karel Janák se 10 pravidly jak sbalit holku vrátil ke stylu teenagerovských komedií, jež ho proslavily už skoro před deseti lety. Rozdíl je v tom, že místo pubertálního objevování sexu jde tentokrát o vysokoškoláky. Marek, kterého hraje Matouš Ruml alias Lexa z úspěšného sitcomu Comeback, je mladý génius, který v dámské přítomnosti trousí nesmyslné řečičky o neblahém působení Jupiteru, a vůbec ztrácí všechny své schopnosti. Pokud je vlastně někdy měl. Je na tom vlastně tak trochu podobně, jako kluci z Teorie velkého třesku – až na to, že jeho strasti (a vytoužené slasti) mají typicky českou povahu.  
Kráska v podání Kristíny Svarinské pochází z rodiny vysoce postaveného diplomata, nakupuje v luxusních obchodech, narozeniny slaví ohňostrojem a v patách má vytrvalého nápadníka ve slizké podobě Jakuba Prachaře. Na první pohled se proto zdá nedobytná. Jenže kdyby to tak bylo opravdu, místo romantické komedie bychom museli přetrpět psychologické drama. Českých 10 pravidel jak sbalit holku je ovšem do tuzemských reálií zasazenou předělávkou původního italského filmu z roku 2012. 

Funguje to

10 pravidel jak sbalit holku znamenalo pro Janáka velký návrat do kin. V roce 2009 se sice na stříbrná plátna dostal jeho rodinný film Ať žijí rytíři!, ale šlo „jenom“ o celovečerní verzi sedmidílného televizního seriálu. Od premiéry Rafťáků v roce 2006 se Janák věnoval tvorbě pro televizní obrazovku v čele s pohádkou Dvanáct měsíčků. Přiznává, že pravidla balení pro něho mají i osobní význam, protože kvůli filmu sám přečetl několik knížek, aby věděl, s čím má tu čest. Původně byl sice skeptický, ale zjistil, že se v nich dají najít chytré věci i rady, co naopak určitě nedělat. Je zastáncem názoru, že když zájem zůstává jednostranný, musí se nějak nastartovat – a že je hlavně všechno třeba dělat srdcem.

10 pravidel jak sbalit holku

Film / seriál
Hodnocení FDB 73.2 %
Foto HBO

Režie Karel Janák

Obsazení Miroslav Donutil, Matouš Ruml, Jakub Prachař, Kristina Svarinská, Jan Dolanský, Tereza Nvotová, Petr Buchta

Délka 92 min.

HBO čtvrtek 8. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC