Dokument

Životodárný cyklus

Obloha s blesky
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na skylink Live TV Sledovat

Příroda je mocná čarodějka, která umí brát i dávat. Ve výpravném seriálu Země monzunů se podíváme na jedno z jejích největších kouzel – když proměňuje poušť v úrodné oblasti.

Monzuny lidstvo provází odpradávna. Tyto přívalové deště, které mohou trvat i několik měsíců, způsobuje teplotní nerovnováha mezi pevninou a mořem. Mění se tlak a horký a studený vzduch se přetlačuje, kdo bude mít navrch. To znamená, že se blíží monzun, jenž umí pořádně potrápit obyvatele nejrůznějších koutů světa. V určitém období roku se jim naskytne hrůzný i fascinující pohled zároveň, když se obrovské černé bouřkové mraky začnou blížit k pevnině, jako by přicházela temnota. 

Především obyvatelé jižní Asie tento pohled znají důvěrně. V období od června do září jsou vydatné srážky téměř na denním pořádku, hlavně v horských oblastech. Pojí se s nimi však i povodně a sesuvy půdy, které dokážou nadělat pěknou paseku. Jenže jsou také zdrojem životodárné vody, bez níž by lidé, zvířata ani rostliny nemohli existovat. Prostě každá mince má dvě strany.

Výpravný dokumentární seriál nás zavede právě do jižní Asie, kde tento fascinující cyklus probíhá rok co rok. Nejen že se seznámíme s vědeckými poznatky ohledně monzunů, dozvíme se přesně, jak vznikají, co způsobují a proč by bez nich Indie nemohla být, uvidíme však také dechberoucí záběry. Příroda je totiž nejen mocná, ale i krásná čarodějka. Budete uhranuti divokostí počasí, proměnami krajiny i lidmi, kteří v monzunových oblastech žijí a umí jejich působení dokonale využívat. 

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Země monzunů

Dokument
Foto Viasat Nature
Viasat Nature HD úterý 6. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC