Dokument

Život v kmeni: Umění přežít není romantika

Život v kmeni

Život v přetechnizované civilizaci jistě má svoje zápory. Ty však vůbec nelze srovnávat s tím, čemu čelí lidé, kteří žijí úplně mimo ni.

Je tomu asi týden, co byly zveřejněny záběry skupiny amazonských domorodců, kteří zřejmě ještě nikdy nebyli v kontaktu se zbytkem světa, alespoň ne v přátelském. Video pořízené koncem června ukazuje příslušníky neznámého kmene, jak se opatrně přibližují k vesnici, očekáváni zástupci brazilského úřadu pro indiánské záležitosti FUNAI. Indiáni ozbrojeni luky a šípy se nakonec vydají mezi domy, kde se i přes nesouhlas vyjednavačů zmocní kusu oblečení, mačety a sekyry. 
 
Kmen z jeho území vyhnali pravděpodobně pašeráci drog, kteří zmasakrovali velkou část jeho členů. Útoky na původní obyvatele Amazonie bohužel nejsou nijak vzácné, často za nimi stojí také těžaři vzácného dřeva a nerostných surovin. Před dvěma lety vyvraždili prospektoři celou vesnici na jihu Venezuely, a to se zřejmě jedná jen o pomyslný vrchol ledovce. 
 

Nebezpečí prvního kontaktu

Ovšem ani kontakty mezi domorodci neprobíhají vždy idylicky. Vztahy mezi kmeny nemají žádná pravidla, domorodci nemají svou policii ani soudy. Preventivní útok na cizí skupinu tedy bývá tou nejjistější strategií, přičemž se zajatci zpravidla neberou, ani se nerozlišuje mezi válečníky a neozbrojenými lidmi. Podle antropologů si proto konflikty mezi kmeno-vými společenstvími vyžádají relativně mnohem více obětí než války ve vyspělém světě. Ovšem i když si všichni zúčastnění padnou kolem krku, může jít o život. U skupiny z brazilského pralesa se už po třech dnech objevily příznaky chřipky. I přes snahu antropologů indiáni znovu zmizeli v lese, což je snad nejhorší možný scénář podobného setkání. Komplikace a bakteriální infekce spojené s chřipkou mohou být za nepříznivých okolností nebezpečné i pro nás, a tím více pro indiány, kteří se s běžnou chřipkou dosud nesetkali. 
 
Poslední společenství nepoznamenaná civilizací navíc žijí na těch nejodlehlejších místech, kde čelí tvrdým klimatickým podmínkám. Ať už nomádští Samburové v hornaté poušti na severu Keni, Inuité za polárním kruhem nebo lid Waorani uprostřed ekvádorské džungle, ve které se to nebezpečnými zvířaty jen hemží.

Život v kmeni

Dokument
Foto National Geographic
pondělí 1. 9.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC