Dokument

Trochu jiné micky

Trochu jiné micky

National Geographic po roce opět přichází s Měsícem velkých koček. Všichni milovníci těchto majestátných chlupáčů se proto mohou těšit na prvotřídní dokumenty, díky kterým se alespoň na chvíli stanete členy smečky.

Kočkovité šelmy jsou skvělými lovci a rozhodně to nejsou žádní drobečkové, ze kterých by ostatní zvířata neměla respekt. Přesto jich ve volné přírodě stále ubývá. V Botswaně sice žijí největší lví samci, ale ani tito krasavci s bujnou hřívou nemají na růžích ustláno. Obstarat si něco k snědku na afrických travnatých pláních bývá pěkná fuška. Největší boj o přežití ale svádí roztomilá mláďata. Jen jeden z pětice malých chlupáčů se dožije dvou let, jenže ani pak nemá ještě vyhráno. Stát se opravdovým králem zvířat trvá totiž roky. Osudy těchto výjimečných šelem můžete sledovat v dokumentu Boj o smečku.

Ani na druhém konci světa to nemají kočkovití bratranci afrických lvů lehké. V přelidněné Indii se musí učit společně žít lidé a zvířata. Divočiny a pralesů totiž ubývá, takže se může stát, že na majestátného levharta narazíte uprostřed Bombaje. Jak takové setkání probíhá a jestli jsou levharti mazlíci, nebo zákeřné šelmy, se pokusil zjistit Steve Winter. Podařilo se mu natočit unikátní dokument, Nepostradatelní, který dokazuje, že lidé a šelmy mohou žít společně.

O hbitosti, ladnosti i sofistikovanosti kočkovitých šelem asi nikdo nepochybuje. Jsou to vynikající lovci, kteří si však umí taky pěkně polenošit. Jeden z jejích zástupců navíc patří k těm nejrychlejším zvířatům na světě. Štíhlý, skvrnitý gepard je díky svým sprinterským schopnostem loveckým králem. Jak vypadá jeho život? Koho všeho dokáže doběhnout a co má na svém jídelníčku? To vše vám prozradí další z cyklu dokumentů, Královna lovu, v němž se vrátíte do africké savany.

Kočky jsou jednoduše unikátní šelmy, které si vás dokážou podmanit, a je jedno, jestli se na ně budete dívat jen v televizi, nebo vám budou spokojeně vrnět na klíně.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Měsíc s velkými kočkami

Dokument
Foto Nat Geo Wild
neděle 5. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC