Dokument

Tajemství a legendy hotelů: Nocování mezi příběhy

Tajemství a legendy hotelů

Není hotel jako hotel. Některé podniky jsou vyhledávané pro seznam vzácných hostů, kteří v nich přebývali anebo pro legendy, které se k nim vážou.

Superluxusních hotelů je po světě dlouhá řada: Palms v Las Vegas, manhattanský Four Seasons, Atlantis na umělém ostrově při pobřeží Dubaje nebo Burdž al-Arab, který se jako obrovská plachta vypíná poblíž. Pozlacené kohoutky umyvadel ani dech beroucí výhled však nenahradí to, co činí ubytování v tradičnějších podnicích nezapomenutelným, totiž příběh.
 
Nestárnoucím synonymem luxusu je pařížský Ritz, založený roku 1898. V hotelu se scházely nejvýznamnější osobnosti své doby, pro které se „ritzy“ často stal druhým domovem. Ve svých dílech jej zvěčnili nesčetní umělci v čele s Ernestem Hemingwayem, po němž je pojmenovaný jeden z hotelových barů. Za války sloužil jako francouzské velitelství Luftwaffe, protože si hedonista Göring zamiloval opulentní Suite Impériale. V tomto památkově chráněném pokoji také povečeřeli princezna Diana a Dodi al-Fayed, syn nynějšího majitele hotelu, než vyrazili na osudovou honičku s paparazzi. Skutečně legendárním hotelem zkrátka musela procházet historie. Jako novodillíským hotelem Imperial, kde Ghándí, Nehrú a Mountbatten vyjednali rozdělení britské državy na Indii a Pakistán. Nebo londýnským Claridge’s, kde za druhé světové války pobývali hned tři nacisty sesazení monarchové. Jeho pokoj 212 prohlásil Winston Churchill na jeden den za území Jugoslávie, aby manželka Petra II. mohla porodit korunního prince na domácí půdě.   
 

Luxus, styl a duchové

Hollywoodská smetánka se zase schází v Beverly Hills Hotel – slavné hosty tohoto podniku netřeba vyjmenovávat, byli a jsou jimi všichni, kdo kdy v továrně na sny něco znamenali. Svojí bohatou historií a neopakovatelnou atmosférou je vyhlášený také marakéšský La Mamounia, architektonická pohádka tisíce a jedné noci. Některé hotely však nejsou vyhledávány pro romantiku zašlých časů, ale spíše pro její opak. Mnoho lidí přitahují místa tragédií, a zejména v Americe se celá řada podniků chlubí tím, že v jejich pokojích zaručeně straší. Neworleanský Provincial byl za války Severu proti Jihu nemocnicí konfederační armády a v některých pokojích se stále objevují skvrny od krve.

Tajemství a legendy hotelů

Dokument
Foto Travel Channel
neděle 5. 10.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC