Dokument

Středověcí mrtví: Tajemství kostí

Středověcí mrtví
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat History HD na skylink Live TV Sledovat

Současná archeologie má k dispozici technologie, o kterých se jí ještě před pár lety ani nesnilo. Co na sebe prozrazují ostatky dávno zemřelých?

Dnešní doba je skutečně zlatým věkem archeologie. Předchůdci moderních archeologů sice vyvinuli základní postupy této vědecké disciplíny, byli však vyzbrojeni jen lopatami a z dnešního pohledu velmi kusými znalostmi o zkoumaných kulturách. Ostatně průkopníci oboru jako William Cunnington nebo objevitel Tróje Heinrich Schliemann byli amatéry, či chcete-li autodidakty.
 
Dnes vedou vykopávky zkušení vědci, kteří mají k dispozici široký arzenál metod, díky kterým často ani nemusí brát do ruky rýč. Jejich práci velkou měrou ovlivnil už vynález radiokarbonového datování v roce 1949, který je založen na výpočtu stáří kostí a jiných, původně živých objektů, z rozpadu radioaktivního izotopu uhlíku. V mnoha případech tehdy došlo na přepisování učebnic, zejména kapitol o prehistorii a dávnověku.
 

Virtuální vykopávky

Dnes na kopání ani nemusí dojít, celé zaniklé město lze zobrazit a rekonstruovat na monitoru počítače. Strukturu dávno zaniklých staveb vědcům poodhalí letecké a satelitní snímkování. Leží-li metr pod zemí základy budovy, lze to z výšky vidět například i na zbarvení vegetace, pod níž město leží, nebo podle magnetických anomálií.
 
A když už se na místo vydají, mohou archeologové nahlédnout pod povrch nejen detektory kovu, ale i radary. Přístroje menší než sekačka na trávu odhalí hustší hmotu schovanou pod vrstvami hlíny či písku. Ušetří se mnoho času a úsilí, když nemusíte překopávat celé pole, ale víte, kam zaměřit svoji pozornost.
 

Dobrodružství archeologie

Další metody si archeologové vypůjčili z medicíny. Skutečnou revolucí se stalo dekódování lidské DNA, díky němuž víme o rozšíření prvních lidí více, než bychom kdy zjistili hrabáním se v hlíně. Postupy forenzní medicíny spolu s rentgenem či počítačovou tomografií pak dovolují detailně rekonstruovat životní podmínky a příběh dávno zemřelého. Čím se živil, jaká zranění a nemoci prodělal?
 
Do zákulisí moderní archeologie dovoluje nahlédnout seriál Středověcí mrtví. Uvidíte nasazení nejmodernějších nástrojů geofyzikálního průzkumu a zažijete detailní zkoumání nálezů za pomoci současných technologií. Například odhalíte tajemství ostatků vikinského válečníka z 12. století, který s výškou 180 centimetrů byl ve své době skutečným obrem. A jak děsivou smrtí zemřela středověká žena z hradu v anglickém Yorkshiru?

Středověcí mrtví

Dokument
Foto Viasat
Viasat History HD pondělí 18. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC