Dokument

Řím bez císařů

Koloseum

Při zmínce o Římu si asi vybavíte legendu o založení a bratrech Romulovi a Rémovi, nebo si určitě vzpomenete na jména některých císařů, jenže období mezi „malými vlčaty“ a Césarem bylo také plné zajímavých událostí, i když se o nich tolik nemluví.

Tuhle mezeru se snaží zaplnit dokumentární seriál Řím: První světová velmoc, který to vezme jak se tak říká z gruntu. Tohle krásné a významné město nevzniklo na zelené louce, ale spojením několika vesnic už v osmém století před naším letopočtem. Z počátku mu vládly etruské kmeny a z jejich jazyka pravděpodobně také pochází jeho název – Roma je odvozeno od názvu významného etruského rodu Ruma.

Historie tohoto dnes čtvrtého nejlidnatějšího města v Evropské unii je opravdu bohatá. Díky moderním technologiím a doslova grafickým kouzlům budete moci vše sledovat úplně od začátku. Uvidíte, jak asi vypadaly původní osady, z nichž vyrostlo toto velkoměsto. V době železné na jeho místě totiž stály ještě vesnice plné hliněných domů. Postupně se však dařilo rozšiřovat hranice města, přilákat sem obchodníky, ale také umělce, a tak Řím bohatl a stával se stále vyhledávanějším a významnějším místem. A nepřijdete ani o politické zajímavosti, vždyť v Římě se vystřídalo několik správních zřízení a režimů – nejdříve zde byli u moci králové, pak se vlády chopil lid a vznikla republika a nakonec přišlo slavné období císařů. Takovéto politické zvraty nemohly probíhat poklidně, proto se říká, že historie tohoto města je krvavá, je plná vražd, touhy po moci, chamtivosti a zrad.

Kromě samotného Říma můžete prostřednictvím seriálu navštívit i další významná starověká místa – Pompeje, Sicílii, Francii a Tunisko – a jako průvodci se vám na těchto zajímavých cestách představí přední odborníci na klasický starověk.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Řím: První světová velmoc

Dokument
Foto Profimedia.cz
sobota 11. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC