Dokument

Na střeše světa

Mt. Everest

Snad každý horolezec sní o tom, že vystoupá na nejvyšší horu světa, na Mount Everest. Hora, která se tyčí do neuvěřitelné výšky 8 848 metrů nad mořem, je opravdovým majestátem, ovšem zdolat ji není nic jednoduchého. Džomolangma totiž nedává nic a nikomu zadarmo.

Jakmile se stane nějaké místo populární, okamžitě jako mucholapka přitahuje davy lidí. Bohužel je tomu tak i na Everestu. Na jeho vrchol se snaží vystoupat nejrůznější expedice už od dvacátých let dvacátého století, ovšem muselo se čekat ještě dalších třicet let, než se z Matky světa mohl rozhlédnout první člověk (aspoň podle zaznamenaných výstupů) – v květnu 1953 se to podařilo Novozélanďanovi Edmundu Hillarymu a jeho nepálskému šerpovi Tenzingu Norgaymu.

Od té doby se na vrchol dostaly desítky horolezců, jenže Everest si vybírá svou krutou daň, na jeho svazích zahynuly více než dvě stovky profesionálů i amatérů. Proto se základní tábor neobejde bez zkušených záchranářů a lékařů. K nim patří také Jeff Evans, díky kterému se můžete na legendární horu podívat z jiné stránky. Jeho tým operuje až do výšky 6 400 metrů nad mořem, přes zrádný ledovec Khumbu po tzv. Balkón. Žádný život by neměl být promarněn, a proto Evans se svými lidmi bojuje se zrádným počasím i horou stále se stejnou vervou.

V šesti hodinových epizodách uvidíte záchranné práce v těch nejvyšších nadmořských výškách, kdy nikdy není jisté, že se všichni vrátí domů živí. Blíže poznáte i práci šerpů, kteří musí své klienty dovést v pořádku na vrchol a zase zpět. Pochopíte, co znamená nevyzpytatelné počasí, které se dokáže změnit opravdu z minuty na minutu. Budete obdivovat, co všechno musí zvládnout Evansovi muži, kteří tu nejsou kvůli rekordům, ale kvůli pomoci druhým. A samozřejmě budete fascinováni nádhernou přírodou, neuvěřitelnými sceneriemi a výhledy, které jinde než na „střeše světa“ prostě vidět nelze.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Vzduch Everestu

Dokument
Foto Travel Channel
čtvrtek 2. 2.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC