Dokument

Legendární fyzik

Legendární fyzik

Vzorec E ꞊ mc2 asi není potřeba příliš představovat (s jeho rozborem a výpočty už by to bylo složitější), mnohým se navíc okamžitě vybaví rozcuchané bílé vlasy a trochu šílený výraz snad nejznámějšího fyzika dvacátého století a autora tohoto fyzikálního zaklínadla.

Albert Einstein – teorie relativity a Nobelova cena za fyziku – někomu taková stručná charakteristika stačí, ale na jeden lidský život by to bylo příliš málo. Někdo ho považoval za šílence, jiný za génia, my dnes už víme, že to byl opravdový génius, jehož velikost jednoduše někteří nechtěli chvíli připustit a jeho teorie relativity z roku 1915 byla doceněna až později. Einstein ale nebyl jen zahloubaný vědec, byl to také otec a manžel, byl to muž, kterého zajímalo vše, co se kolem něj dělo, politiku nevyjímaje.

Stal se známým po celém světě, což je pro fyzika nevídaný úspěch. Dnes už se i z vědců stávají doslova celebrity, takový Stephen Hawking o tom ví své, ale v první polovině dvacátého století patřila sláva spíše hollywoodským hvězdám, nikoli podivínům z laboratoří a knihoven. Časy se však mění, proto vznikl unikátní desetidílný dokument o životě tohoto velikána. Jeho tvůrci se inspirovali jednou z nejprodávanějších knih Waltera Isaacsona Einstein: Jeho život a vesmír.

Matematika je jediný skutečně zaručený způsob, jak se zbláznit.

Nový seriál Génius vypráví o tom, jak vynalézavý a nepoddajný patentový úředník, který zápolil s komplikovaným manželstvím a který měl problém získat učitelské místo i doktorát, odhalil svou teorií relativity tajemství atomu a vesmíru. Snímek se však nesoustředí jen na vědu, ale snaží se Einsteina vykreslit také jako člověka, zachycuje jeho buřičskou povahu, politický aktivismus a neopomíjí ani rodinný život i nestálé a složité osobní vztahy. Nečekejte však žádný bulvár, jen výpravný dokument o velkém člověku a jeho osudech v bouřlivém dvacátém století.

Génius

Dokument
Foto National Geographic
neděle 23. 4.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC