Dokument

Ledoví predátoři

zvířecí predátor
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na skylink Live TV Sledovat

Zkuste si do vyhledávače zadat sousloví doba ledová a vyskočí na vás odkazy na populární animák, který je plný roztomilých zvířátek, jež v tomto mrazivém období obývala naši planetu. Jenže šavlozubý tygr byl ve skutečnosti mnohem větší drsňák než dobrácký Diego.

Profesorka, antropoložka a televizní moderátorka Alice Roberts vás vezme zpět v čase, abyste se mohli seznámit s opravdovými šelmami, které vládly zamrzlým kontinentům před více než 40 000 lety. Dobou ledovou obvykle myslíme poměrně dlouhé, chladné, suché období, během něhož poklesly hladiny moří a rozsáhlé pevninské oblasti postupně pokrývaly ledovce a sníh. Ovšem i během mrazivých let docházelo k oteplení, a tak se ledovce různě „pohybovaly“ a s nimi migrovala i zvířata. 
 
V tomto ohledu se slavný animák drží skutečných faktů, jinak veškerá podobnost končí. Jednotlivé živočišné druhy se mezi sebou rozhodně nekámošily, ale tvořily stupně potravinového řetězce. Kdo byl na kterém konci a jak vlastně vypadali obrovští savci a predátoři?
 
Alice Roberts se vše pokouší objasnit v dokumentárním seriálu Obři doby ledové. Využívá vědeckých poznatků z nejrůznějších disciplín, ale také nejmodernějších technologií a animací, aby oživila tento zaniklý, avšak fascinující svět. Svou pouť začíná v Severní Americe, kde ledovec dosahoval až tříkilometrové tloušťky (jako kdybyste na sebe postavili dvě Sněžky) a kde vládl tygr šavlozubý, což nebyla žádná domácí Micka.
 
V dalších dílech se podívá také do Evropy. Zde se proháněla spousta Mannyho mamutích příbuzných a taky nosorožců. A živo bylo i v útrobách skal, tam spolu soupeřili pro změnu jeskynní medvědi a lvi. Jak sami uvidíte, půda sice zamrzla, ale i tak bylo na Zemi víc než živo.
 
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Obři doby ledové

Dokument
Foto Viasat Nature
Viasat Nature HD úterý 18. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC