Dokument

Eskymácký lov velryb: Smutný zpěv velrybí

Eskymácký lov velryb
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na skylink Live TV Sledovat

Kytovci vládli světovým oceánům desítky milionů let, než člověk většinu jejich současných druhů přivedl na pokraj vyhynutí. Tradiční velrybářská společenstva však za to nemohou.

L idé loví velryby či zužitkovávají na břeh vyplavené kytovce nejméně pět tisíc let. V sedmnáctém století však začali vypravovat celé velrybářské flotily a v polovině dvacátého století rozpoutali průmyslové vybíjení velryb. Obří továrny na moři loví za pomocí nejmodernějších technologií a úlovek rovnou naporcují. Populace kytovců s velrybáři už dávno přestaly držet krok a mnoha druhům hrozilo úplné vyhubení. Po válce založená Mezinárodní velrybářská komise proto komerční lov v roce 1982 zakázala. 
 

Vyhráno není

Mnoho zemí se s tímto krokem ovšem nechce smířit, zpravidla s poukazem na tradici nebo vědecký zájem. Tímto fíkovým listem se kryje i Japonsko: Spojené Státy jej sice donutily k podpisu memoranda, takzvaný Institut pro výzkum kytovců ovšem donedávna lovil až jedenáct set kusů velryb, jejichž maso později končilo na rybích trzích. Protesty ochranářů, kteří za giganty moří nezřídka nasazovali vlastní životy, však vyústily v zákaz tohoto lovu, který letos v březnu vynesl Mezinárodní soudní dvůr. Japonské úřady se mu chtějí podřídit, vyvození důsledků ale na sebe nechává čekat.
 
Ochraně kytovců se vzpírá také Norsko, které ročně vyloví až pět set plejtváků malých a několik dalších druhů. Také Island v roce 2006 obnovil komerční lov přibližně dvou stovek velryb, nikým nezpochybňované výjimky drží ovšem pouze tradiční společenství, k jejichž kultuře velrybaření odpradávna patří.
 

Když to musí být

Ve Spojených Státech drží povolení k lovu několika desítek jedinců devět původních národů a v Kanadě Inuité, kteří mohou velrybí maso dokonce prodávat v těch částech země, kde je součástí tradičních jídelníčků. I na Faerských ostrovech se každé léto zabije tisícovka kulohlavců černých, kytovců připomínajících křížence delfína a běluhy, v lovu zvaném Grindadráp. Ochranáři jej sice kritizují jako zbytečný a hospodářsky bezvýznamný, místní na něm ale trvají, a pokud si nějakého chcete naklonit, rozhodně se s ním nepouštějte do diskuze na toto téma. 
 
Z důvodů mnoha set let starých tradic se menší počty velryb loví i v Grónsku, v Karibiku a na dalších místech světa. Pojďte se podívat mezi společenstva, která tak činila od nepaměti a v moderní době se za nimi rovněž vydávají na vratkých kocábkách s jednoduchými harpunami.

Eskymácký lov velryb

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD úterý 29. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC