Dokument

Delfíni: inteligence pokořená krásou?: Chytřejší, než si myslíme

Delfíni: inteligence pokořená krásou?
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na skylink Live TV Sledovat

Lidé se rádi povyšují nad zbytek zvířecí říše, v klubu nejinteligentnějších tvorů ale zdaleka nejsou sami.

Zvířecí géniové žijí všude kolem nás. Například krkavci a vrány nejenže poznají pušku v ruce člověka, ale pamatují si dokonce lidské obličeje. Ostatně hned několik druhů ptáků umí počítat a chápe jednoduché abstraktní vztahy. Mimořádně vynalézavým a přizpůsobivým zvířetem je také krysa, nehledě na nejoblíbenější domácí mazlíčky kočku a psa.
Věčný spor o tom, kdo z nich je chytřejší, přitom nemá řešení. Oba druhy totiž žijí a loví úplně jiným způsobem – psi ve skupině a ve dne, kočky samy a v noci. Proto jsou i jejich intelektuální schopnosti v mnohém rozdílné. Psi dokáží lépe porozumět člověku, zatímco kočky například mají lepšího pamatováka. Nejchytřejší zvířata v naší blízkosti však možná nenajdeme na gauči, ale ve stáji.

Kam se hrabe Azor

Život prasete v průmyslovém velkochovu je spíše několikaměsíční agónií, která začíná kastrací bez umrtvení a odloučením od matky. Ve svitu blikajících zářivek se tísní na roštech, pod kterými se rozprostírá moře výkalů. Je krmeno antibiotiky a bůhví čím ještě, šokující podmínky vedou k celé řadě poruch chování, například ke vzájemnému okusování.
Prasata přitom patří mezi nejvnímavější a nejinteligentnější tvory vůbec – podle mnoha studií jsou výrazně chytřejší než psi. Znají širokou škálu emocí, a nejenže se poznají v zrcadle, ale dokáží je využít k hledání potravy. Uchylují se ke krádeži a lsti, například odlákají další prasata od zdroje potravy, pro kterou se později vrátí. 
Ani kráva mimochodem není tak hloupá, jak se o ní povídá. Každá stračena má něco jako nejlepší přítelkyni, a projevuje silný stres, když je od ní odloučena. Stejně hluboké přátelské vztahy udržují například i krocani, a to dokonce k příslušníkům jiných živočišných druhů.

Géniové oceánů

O prudké inteligenci lidoopů či slonů nemůže být sporu. Ale také pod vodou se najdou velmi chytří tvorové. Někteří k tomu nepotřebují ani páteř: chobotnice dokáží s důvtipem řešit složité úkoly a mají obdivuhodnou krátkodobou paměť. Za podmořské intelektuály ale platí hlavně kytovci a zejména delfíni. Stejně jako většina zvířecích géniů jsou i oni velmi sociálními a také hravými tvory. 

Delfíni: inteligence pokořená krásou?

Dokument
Foto Viasat
Viasat Nature HD středa 15. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC