Dokument

Challenger: osudný start raketoplánu

Start raketoplánu Challenger

Vesmírný program NASA byl od přistání na Měsíci chloubou USA a spolu s ním také raketoplán Challenger. Ovšem 28. leden 1986 vše změnil.

Challenger byl druhým raketoplánem, který byl vypuštěn na oběžnou dráhu, vykonal devět misí během pouhých tří let. Nikdo nepochyboval o jeho funkčnosti a spolehlivosti, osvědčil se dokonale a NASA počítala s jeho dalším využíváním a modernizováním. Jenže přišel leden roku 1986, po kterém nezůstal ve vesmírném programu ležet doslova kámen na kameni.
Očekávaný let na oběžnou dráhu, kam měla být vynesena telekomunikační družice a po dobu několika následujících dní pak měla posádka ještě další úkoly, mimo jiné třebas i výuku dětí přímo z vesmíru, se v podstatě nikdy neuskutečnil. Pouhých 73 vteřin po startu totiž došlo k explozi, která raketoplán roztrhala na kusy. Celé NASA zkamenělo společně s tisíci diváky této tragédie, kteří nevěřícně zírali na oblohu i televizní obrazovky. Nikdo ze sedmi členů posádky nepřežil.
Co zapříčinilo tuto katastrofu? Přehlédl někdo nějakou závadu? Ovlivnilo start chladnější počasí? Selhala technika, nebo lidé? Na tyto i mnoho dalších dotazů vám pomůže odpovědět dokument Vypuštění Challengeru, který je součástí cyklu věnovanému zásadním událostem 80. let. Uvidíte dobové záběry, budete moci sledovat celý start vteřinu po vteřině a ke slovu se dostanou odborníci z NASA i vyšetřovatelé, kteří se tehdy snažili rozklíčovat, co že se to vlastně stalo. Dozvíte se, jak tato katastrofa ovlivnila lety do vesmíru a vesmírné inženýrství vůbec. A samozřejmě nepřijdete ani o počítačové simulace a dokonalé animace. 

Zajímavost

V rámci programu Učitel vesmíru, který vyhlásil prezident Ronald Reagan, se na palubu raketoplánu dostala i učitelka Christa McAuliffeová. Měla své žáky vyučovat přímo z oběžné dráhy prostřednictvím televizního přenosu. Byla označována jako „první cestující do vesmíru“ a její přítomnost na palubě budila mimořádnou pozornost. Díky ní se pro takového člena posádky začalo užívat označení účastník kosmického letu (SFP – Space Flight Participant).

Vypuštění Challengeru

Dokument
Foto National Geographic Channel
neděle 24. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC